Noi descoperiri despre pilula contraceptiva. Vine la pachet cu un risc greu de trecut cu vederea

Contraceptia !
Post Reply
[email protected]
Administrator
Posts: 1050
Joined: Mon Jul 06, 2009 7:38 am
Jucator SA:MP ?: Da
Nick:: [email protected]
Jucator CS ?: Da
Contact:

Noi descoperiri despre pilula contraceptiva. Vine la pachet cu un risc greu de trecut cu vederea

Post by [email protected] »

Noi descoperiri despre pilula contraceptiva. Vine la pachet cu un risc greu de trecut cu vederea


La jumatate de secol de cand a ajuns pe piata, pilula contraceptiva ramane cea mai populara cale a femeilor de a se proteja de o sarcina. 82% dintre femei au folosit-o la un moment dat, in viata. Asta nu inseamna, insa, ca se stie totul despre ea. Oamenii de stiinta au decoperit recent inca un risc asociat cu aceasta, depresia.

Concret, s-a descoperit ca pilulele contraceptive micsoreaza atentia, concentrarea si favorizeaza starile de visare, melancolie, chiar ganduri negative. Practic, multe dintre femeile care iau astfel de contraceptive nu se mai pot concentra pe ce faceau, mintea fiindu-le blocata pe imagini si ganduri irelevante, arata Science Alert.

Desi ingrijoratoare aceasta descoperire, care va fi in continuare investigata, nu inseamna ca fiecare femeie care foloseste contraceptive hormonale va ajunge sa sufere de epresie. Milioane de femei nu au niciun astfel de efect, asa ca nu e niciun motiv pentru care medicii sa inceteze sa mai prescrie asa ceva.


Totusi, e bine ca femeile sa stie ca pilula vine la pachet cu acest risc, riscul de a le face mai vulnerabile la depresie, mai mult decat alte forme de contraceptie.

In cadrul studiului, au fost monitorizate, prin chestionare, 28 de femei care luau astfel de contraceptive, 14 care nu foloeau asa ceva si 29 de barbati, toti cu varste cuprinse intre 18 - 35 de ani.

In studiu nu au fost cuprinsi subiecti care sa fi luat vreodata antidepresive sau care sa fi primit vreun diagnostic psihiatric.

S-a observat ca dintre toti subiectii, femeile care luau astfel de contraceptive isi pierdeau cel mai des concentrarea, alunecand in starile mentionate anterior, stari care sunt considerate un factor de risc pentru depresie.


Intre femeile care nu foloseau contraceptive orale si barbati nu s-a observat nicio diferenta din acest punct de vedere.

Concluzia oamenilor de stiinta este ca hormonii sexuali artificiali continuti de pilula actioneaza direct asupra creierului, predispunand inclusiv la aparitia gandurilor negative, se arata intr-un raport publicat de Psychoneuroendocrinology.
Post Reply

Return to “Contraceptia”